Conn New Wonder II

Conn New Wonder II

december 9, 2014 1:30 pm

Laatst kwam er een bijzonder instrument binnen bij Sax & Zo, namelijk de Conn New Wonder II bariton-sax uit 1927. Er was een probleem met de stemming over het gehele instrument. Dit bleek uiteindelijk niet zo vreemd te zijn, aangezien het een High Pitch model is.

In die tijd was er nog geen overeenstemming over de stemming van muziekinstrumenten, zo bestond er onder andere bij de Conn instrumenten low pitch en high pitch modellen. De low pitch instrumenten zijn gestemd op 440hz, waar goed mee gewerkt kan worden tegenwoordig. De high pitch instrumenten hebben de A op ongeveer 457hz afgestemd. Dit betekend dat de A bijna een Ais is in vergelijking tot de op 440hz gestemde instrumenten. Je kunt begrijpen dat dit tot grote problemen leidt wanneer er samengespeeld moet worden.

Aan de hals van de sax was duidelijk te zien dat deze al een keer verlengd was om zo toch richting de juiste stemming te komen. Helaas beïnvloed dit ook de onderlinge stemming en niet ten goede. Hoewel de sax een erg volle klank heeft, is het voor samenspel zo goed als niet te doen.

 

Categorie: