Één van de belangrijkste onderdelen van het saxofoon onderhoud is de sluiting van het instrument. Dit is van groot belang voor de klank van het instrument. De saxofoon is onder andere door zijn klank een populair instrument. De meer ervaren spelers merken vaak minder snel dat de saxofoon niet meer helemaal sluit door de flexibiliteit die ze hebben ontwikkeld in de loop van de jaren. Wij merken zelf dat een sax die langzamerhand verloopt ook geleidelijk minder klank krijgt. Ook druk je vaak harder op de kleppen om het lek te dichten. Een saxofoon sluit vaak na een tijd niet meer goed, dit is bij elke sax en bij elk gebruik verschillend. Bij twijfel is het verstandig om even langs te komen. Vaak kan een kleine bijstelling weer zorgen voor een goed spelend instrument.
Vuil en Olie
Vooral onderaan de saxofoon bij de bocht hoopt olie en vuiligheid zich op, ook rondom de assen. Vaak komt vuil ook vanuit de koffer, zorg dus dat deze schoon blijft dan komt het ook niet op de sax terecht. Ook het laten staan op de standaard zorgt voor een minder schone sax.
Mondstuk en hals
Het mondstuk is gemakkelijk schoon te maken met lauwwarm water. Wanneer je gebruik maakt van een mondstukplakker kan het fijn zijn deze te zijner tijd te vervangen. Soms bijt je er doorheen of is het simpelweg schoner om de plakker te vernieuwen. Let op bij beschadigingen aan het mondstuk, voornamelijk stukjes uit de tip (voorkant) van het mondstuk beïnvloeden het spel.
Op de hals van de sax zit een kurk die zorgt voor de aansluiting met het mondstuk. Gebruik kurkvet om het kurk soepel te houden en voornamelijk om het in- en uittrekken van het mondstuk (stemmen) te vereenvoudigen.
Tips
- Berg de saxofoon op in de koffer
- Niet op de standaard laten staan
- Houd de koffer schoon
- Gebruik kurkvet voor de hals
- Droog de saxofoon na het spelen d.m.v. een doortrekwisser
- Géén padsaver, deze laten pluisjes achter op de polsters. Ook blijven ze vaak vochtig.