Het onderhoud van een houtblaasinstrument is belangrijk voor de levensduur van het instrument. Nog belangrijker is het voor de muzikant, wanneer het instrument tegenwerkt gaat de zin om te spelen vaak ook snel over.
Algemene informatie
Het is goed om ten minste één keer per jaar het instrument te laten controleren. Zo sluit het instrument weer lekker en bovendien kan een druppeltje olie op de juiste plek wonderen doen. Dit hoeft uiteraard niet veel te kosten. Over het algemeen is het duurder om lang te wachten met onderhoud, hierdoor stapelen de problemen zich op. De kans dat er ernstige gebreken ontstaan is dan ook groter.
Lekkende kleppen
De polster (in de klep) sluit niet meer goed af op het toongat. Hierdoor ontsnapt er lucht langs het toongat en speelt het instrument niet meer lekker. Hoe hoger het lek zit op het instrument hoe meer tonen er last van hebben. Vaak merk je tijdens het spelen van lage noten dat deze vanaf een bepaald punt niet meer eruit komen, waardoor je het embouchure moet vervormen om er nog geluid uit te krijgen. Ook kan er een vervormd geluid uit komen in plaats van de juiste toon.
Tikken/rammelen
Een tikkend of rammelend geluid kan ontstaan door het ontbreken van kurk of vilt op bepaalde plekken. Deze kunnen er na verloop van tijd afvallen of per ongeluk eraf gestoten zijn. Soms zit het in bepaalde (nieuwe) instrumenten ook, dit kan komen door het schuren of tikken van metaal op metaal. Dit is vaak eenvoudig te verhelpen, soms zelfs al met een druppeltje olie.